De behandelingen aan huis van mobiele Dierenarts Noord-Holland

 

We dragen zorg voor onze dierenvrienden en daar komt heel wat bij kijken. We voeden, aaien, kroelen, wassen en laten uit. Dierverpleegkunde is een belangrijke aanvulling op het dagelijks welzijn van uw dieren. Zo kunt u uw kat of hond laten chippen, vaccineren, ontvlooien of ontwormen door de dierenarts. Voor algemene verzorgingstips en informatie over operaties kunt u terecht bij Dierenarts Noord-Holland in Alkmaar.

Chippen van kat of hond

 

Niets is zo naar als uw huisdier kwijtraken. Rammelen met het voederbakje is niet altijd genoeg.
Een gechipte viervoeter kan veel makkelijker worden teruggevonden. Een afleesbare microchip is zo groot als een rijstkorrel. Hij wordt met een holle naald onder de huid aangebracht. Meestal wordt de chip tussen de schouderbladen geplaatst. Aan het unieke chipnummer kunnen gegevens als uw naam en telefoonnummer worden afgelezen. Zo kunt u als baasje van het verloren en gechipte dier snel worden gecontacteerd.

Dierenarts Noord-Holland chipt uw kat of hond

Sinds 2013 moeten honden van 7 weken oud verplicht worden gechipt en geregistreerd.

Heeft u een verloren huisdier gevonden? Wanneer het gechipt is, kan zijn of haar baasje worden opgespoord. Vind het baasje terug.

Wilt u uw huisdier laten chippen?

Uw huisdier laten vaccineren

Net als mensen moeten ook huisdieren ingeënt worden tegen ziekten. Het verschilt per dier hoe vaak dit moet gebeuren en tegen welke ziekten hij of zij gevaccineerd moeten worden.
Een vaccin zal uw huisdier niet ziek maken. Het zorgt er juist voor dat uw dier antistoffen aanmaakt tegen een aandoening. Zo is uw hond of kat beschermd en kan zijn of haar immuunsysteem zich beter verweren tegen ziektes.

Honden moeten worden ingeënt tegen de volgende ziekten:

 • D: Distemper, hondenziekte
 • H: Hepatitis
 • P: Parvo
 • Pi: Paraïnfluenza, één van de veroorzakers van kennelhoest
 • L: Leptospirose, de ziekte van Weil
 • *R: Rabiës, hondsdolheid
 • KC: Paraïnfluenza en Bordetella bronchiseptica, kennelhoest

* verplicht wanneer u met uw huisdier naar het buitenland gaat.
Vanaf zijn 2e levensjaar krijgt uw hond elke 3 jaar een zogenoemde grote cocktail. Tijdens de jaren daartussen in krijgt hij een kleine cocktail.

Katten moeten worden ingeënt tegen de volgende basisziekten:

 • Kattenziekte
 • Niesziekte

De eerste inenting kan aan katjes vanaf 6 weken oud gegeven worden. *Ook een kat moet tegen hondsdolheid worden ingeënt wanneer u met uw kat naar het buitenland gaat.

Meer weten over of en wanneer u uw huisdier moet laten inenten?

Uw kat of hond ontvlooien

Uw huisdier kan last krijgen van vervelende kwaaltjes als vlooien, teken en wormen. Bescherm uw hond of kat daarom tegen deze kwalen. Dit kan met behulp van nekdruppels en vlooienbanden.

Nekdruppels tegen vlooien
Uw huisdier kan last krijgen van jeuk. Meestal komt dit door vlooien in hun vacht. Wij adviseren om uw huisdier minimaal een keer per maand tegen vlooien te behandelen. Dit kan met een vloeibaar vlooienmiddel. Wij gebruiken Stronghold. Dit beschermt uw huisdier niet alleen tegen vlooien, maar ook tegen wormen. Een ander middel is Advantix. Deze druppels bestrijden teken, muggen en zandvliegen. Let op, Advantix mag niet op katten worden gebruikt. U brengt de druppels altijd aan in de nek van uw huisdier.

Halsband
Een ander antivlooienmiddel is een vlooienhalsband. Een Seresto-vlooienband beschermt uw hond of kat 8 maanden lang tegen vlooien en zelfs tegen teken. Het is waterbestendig en geurloos.
De band van Scalibor is alleen bedoeld voor honden en werkt 5 tot 6 maanden lang tegen vlooien, teken, muggen en zandvliegen. Katten mogen de Scalibor niet dragen.

Nekdruppels tegen wormen
Wormen kunnen vele gezondheidsproblemen opleveren voor uw huisdier. Zo kan uw kat of hond er sterk van vermageren, last krijgen van braken en diarree. Wij adviseren daarom om uw kat of hond wormvrij te houden met het middel Milbemax. Voor honden gebruiken wij ook Drontal. Drontal is niet geschikt voor katten.

Verzorgingstips voor een senior kat

 

Uw kater of poes is geen kitten meer. Hij of zij wordt wat stijver, luier, verliest meer haren of gewicht. Oudere katten hebben net wat meer makke waar u rekening mee moet houden, maar ze verdienen nog evenveel liefde en zorg.

 • Ga minimaal 1 of 2 keer per jaar naar de dierenarts. Regelmatige controleonderzoeken zijn belangrijk. Hoe ouder uw kat, des te meer u op zijn of haar gezondheid moet letten.
 • Geef uw kat meerdere kleine porties voer per dag. Dit is beter voor de spijsvertering van uw oudere kat dan wanneer u het voer in 1 keer geeft. Geef ook niet te veel voer. Overgewicht kan verschillende problemen voor de gezondheid van uw kat opleveren en de levensduur verkorten.
 • Houdt het gewicht van uw kat in de gaten. Wanneer een kat onverwacht vermagert, kan dit wijzen op ziektes. Bespreek abnormale gewichtsschommelingen daarom met uw dierenarts.
 • Zorg dat uw kat blijft bewegen. Regelmatige beweging draagt bij aan het behoud van spiermassa en het sterk houden van botten en gewrichten.
 • Onderhoud het gebit van uw kat. De dierenarts kan het kattengebit voor u schoonmaken. Poets ook regelmatig thuis de tanden van uw kat.
 • Bestrijd vlooien preventief en zorg dat de slaapplaats van uw kat schoon is.
 • Controleer en knip de nagels van uw kat regelmatig. Oudere katten zijn vaak minder actief. Hierdoor houden ze hun eigen nagels niet meer goed bij.

Heeft u nog meer vragen over de verzorging van uw senior kat?

Verzorgingstips voor een senior hond

 

Senior honden hebben iets meer zorg en aandacht nodig dan pups. Het goed en regelmatig verzorgen van uw oudere viervoeter draagt bij aan een zo gezond en plezierig mogelijk hondenleven.

 • Een tandheelkundig regime draagt bij aan een gezond hondengebit. Plak en tandsteen kunnen namelijk snel ophopen op de tanden van uw hond. Onderhoud van hun gebit zal de kans op tandvleesontstekingen- en tandvleesziekten doen afnemen.
 • Zorg voor geschikt hondenvoer. Ouder wordende honden hebben minder calorieën nodig. Ze zijn namelijk eerder gevoed en gevoelig voor gewichtstoename door een vermindering in fysieke activiteit. U kan met de dierenarts overleggen welk voer het beste is voor uw hond.
 • Regelmatige lichaamsbeweging houdt uw hond in goede conditie. Ook met een oudere hond moet u daarom vaak een blokje om. Dit vermindert de kans op overgewicht. Geef een oudere hond daarbij genoeg tijd om op te warmen. Dit is belangrijk om artritis of algemene spierstijfheid te verminderen. Ook zal een zacht hondenbed het opstaan en liggen makkelijker maken.
 • Laat uw hond niet oververhit raken. Oudere honden kunnen minder makkelijk hun eigen lichaamstemperatuur reguleren. Uw hond is daarom gebaat bij een warm hondenbed en veel schaduw op warme dagen.
 • Borstel uw hond regelmatig. De huid van een seniorhond produceert minder natuurlijke oliën die het soepel houden. Borstelen stimuleert te huid meer olie te produceren.

Heeft u verdere vragen over de verzorging van uw senior hond?

Dierenarts Noord-Holland verzekeringen

Verzekering

Het is verstandig om een verzekering af te sluiten voor uw huisdier. Wanneer u ooit met een dure operatie of medicijn voor uw huisdier geconfronteerd wordt, kan de verzekering de kosten dekken. U verzekert uw dier onder andere bij Proteq Dier & Zorg.

Euthanasie

 

Mocht die tijd ooit komen..

Dan komen wij met liefde en respect om uw geliefde huisdier, vredig in te laten slapen.

Wij zijn hierin gespecialiseerd en weten hoe verdrietig en stressvol deze situatie is.

Dat wij aan huis komen maakt de situatie prettiger voor zowel de eigenaar als het dier zelf.

U kunt er ook voor kiezen om het dier door ons te laten vervoeren naar het crematorium.

U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen voor een prijsopgaaf.